Tarnogórski Klub Taternictwa Jaskiniowego

Spaghetti Carbonara podczas obozu zimowego

Podczas obozu zimowego, zespół klubowiczów, pod fachowym kierownictwem Justyny, przygotowały potrawę włoskiej kuchni spagetti alla carbonara, która okazała się przepyszna.

Przepis na spaghetti alla carbonara dla trzydziestu klubowiczów i miłośników TKTJ:

  1. Lista zakupów:
          * 10 paczek makaronu Penne /Spaghetti za bardzo chlapie/,
          * 40 jajec,
          * 1 litr śmietany /36%/,
          * dużo pokrojonego w kosteczkę boczku i startego parmezanu oraz pietruszka zielona dla zdrowotności.
  2. Przepis:

      *  Gotujemy wodę w ogromniastym garncu i solimy na oko😋,
      *  Rozbijamy jajca w 3 osoby i do duuużej miski wrzucamy same żółtka /przy okazji burza mózgów co zrobić z białkami nie mając piekarnika/, dodajemy do tego śmietanę, sól, pieprz, boczek i parmezan,
       * Makaron gotujemy al dente, mieszamy wielką warzęchą z tym co w misce – aż się ładnie połączy

       *  Dodajemy odrobinę serca i radości ze wspólnego gotowania i przechodzimy do wydawki i najlepszego – wspólnego posiłku 😋😍

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Tarnogórski Klub Taternictwa Jaskiniowego